Esztrich konstrukciók a padlófűtésekhez

A padlófűtés az egész helyiség teljes padlófelületén történő hőleadás révén a környezettudatos és a gazdaságos fűtés ideális megoldása. A gyakorlat azt mutatja, hogy nehéz ilyen komplex konstrukciókat tartósan károsodásoktól mentesen megépíteni. Így aztán a hagyományos fűtő esztricheknél gyakran előfordultak felpúposodások vagy kiteknősödések és repedések. Ez többek között azzal függött össze, hogy az esztrich és a felette lévő burkolat eltérő hőtágulási tényezője következtében a hőmérsékletváltozás hatására különböző mértékű méretváltozások következtek be.

A hagyományos rendszerek a számukra érvényes szabványok szerinti esztrich-vastagsággal fűtéstechnikailag hátrányban vannak, mivel a nagy esztrich-tömegbe nagy mennyiségű hőenergiát visznek be és ott azt tárolják.
Ezáltal az ilyen hagyományos padlófűtések csak lassan tudnak reagálni az előremenő hőmérséklet változásaira. Azaz a vastag fűtőbetonnak nagy a hőtehetlensége, így a manapság alkalmazott alacsony előremenő hőmérsékletet előállító kondenzációs kazánok és hőszivattyúk által előállított hőmennyiség jóval gyorsabban hasznosúl a helység felfűtése érdekében.

Ugyanez a rugalmasság érvényesűl akkor is, amikor a helység további temperálása már nem indokolt, azaz gyorsan alacsonyabb hőfokot igényelnek a helységben tartózkodók. Ekkor a vékonyrétegrendű BEKOTEC fűtőaljzat a beállított szabályozés szerint gyorsan lehűl a kivánt mértékre a maximális komfort érdekében.

A Schlüter®-BEKOTEC-THERM komplett rendszer teljes egészében megoldja az előbb említett problémát, azaz a legjobb kombináció kondenzációs kazán és hőszivattyúhoz. Az eljárás nemzetközi szabadalmi oltalom alatt áll.

A „BEKOTEC“ név a burkolat-konstrukciós technikát, a „THERM“ pedig a fűtéstechnikai összetevőket jelzi. A Schlüter®-BEKOTEC-THERM alapja egy vékony esztrich-réteg, ami elterül a BEKOTEC korongmintás lemezben, és a habarcsfelület feszültségeit a korongmintás lemez rácsszerkezete mentén leépíti. A Schlüter®-DITRA 25, a Schlüter®-DITRA-DRAIN 4, vagy a Schlüter®-DITRA-HEAT-E alkalmazásával az esztrich járható szilárdságának elérése után rögtön le lehet rakni a kerámia- vagy természetes kőlap-burkolatot. A „THERM“-összetevőkkel pontosan ezt a „BEKOTEC“-hez igazodó fűtéstechnikát kínáljuk, kezdve a fűtéscsövekkel egészen az elektronikus szabályzásig. A csekély esztrich mennyiség és a fűtéscsöveknek a felülethez való közelsége a padlófűtés gyors reagálását eredményezik. A Schlüter®-DITRA rétegelválasztás csempék alatti egymással összeköttetésben álló légrései révén egyenletes hőmérséklet-eloszlás érhető el. Ugyanakkor a bevált rétegelválasztó lemezek alkalmazása az aljzatot tartósan károsodás-mentesen tartja.

Így a Schlüter®-BEKOTEC-THERM egy olyan gyorsan reagáló „kerámia-klímapadló“, amelyet nagyon alacsony előremenő hőmérséklettel energia-takarékosan lehet működtetni. Természetesen a BEKOTECH esztrichre más burkolat is fektethető. A Schlüter®-BEKOTEC-THERM évek óta bevált megoldás bel- és külföldön egyaránt, mindenütt, ahol elvárás a gyors kivitelezés és a környezettudatos fűtés megvalósítása. "