Megosztási

Moonstone-projekt – BEKOTEC-THERM egy energiatakarékos luxus-házban

A Nagy-Britanniában „Moonstone Project" néven ismert objektum az angliai Cheltenham város mellett igen szemléletesen mutatja be, hogy a luxus színvonalú építés, az impozáns építészeti megoldások és az ökologikus, fenntartható hozzáállás egymással tökéletesen kombinálhatók.

Egy korábbi iparterületen John Croft építési vállalkozó egy ultramodern, több emeletes lakóházat hozott létre, ami minden kívánságot teljesít, és hat hálószobával, úszómedencével, fitnesz-stúdióval, mozival és játékszobával is rendelkezik.

Ugyanakkor a legmagasabb környezetvédelmi szabványokat is teljesíti. A Schlüter-BEKOTEC-THERM kerámia-klímapadló mindehhez jelentősen hozzájárul. Az impozáns lakóház teljes 1.470 m2-es alapterületén működő rendszer kivitelezésénél a Jerusalem Gold márkájú természetes kő burkolat kombinációját alkalmazták. Carl Stokes, a Schlüter-Systems Ltd. területi vezetője Nagy-Britanniában, így nyilatkozik: „John Croft azért döntött a mi rendszerünk mellett, mert a padlófűtésnek az alacsony rétegvastagság miatti gyors reakcióideje meggyőzte őt. Természetesen a kerámia-klímapadló energia-hatékonysága is döntő szempont volt a számára, mivel eleve azt a célt tűzte maga elé, hogy „pozitív energiamérlegű házat" hozzon létre, tehát egy olyan épületet, ami több energiát termel, mint amennyit felhasznál, és teljesen önellátóan működik."

A kerámia-klímapadló ideális rendszernek bizonyult az építkezés kivitelezéséhez, mivel a csekély rétegvastagsága miatt ideális módon illeszkedik az újratermelődő energiaforrások hasznosításához. A Moonstone Project pontosan ezeket az előnyöket használja ki: A szükséges energia 80 százalékát egy szolár cellákból létesített falfelület termeli meg, a maradék 20 százalékot pedig egy hőszivattyú biztosítja.

Az energiatermelésnek ezt a formáját még a legmodernebb hőszigetelési megoldásokkal is kiegészítették: A falak mindegyike masszív 50 cm vastag kőből, és a legmodernebb extrudált és vízzáró hőszigetelő anyagból készült. Ehhez társulnak még a falak belső oldalán azok a betontömbök, amelyek nyáron a hűtést, télen pedig a fűtést segítik azáltal, hogy hőt tárolnak. A három rétegű ablakokkal kombinálva ilyen módon egy olyan épület jött létre, ami a passzív-házakra vonatkozó legmagasabb energetikai normáknak is eleget tesz, sőt ezeket a hőszigetelési határértékeket 65 százalékkal még túl is teljesíti.

Ezzel a Moonstone-projekt fölöttébb szemléletesen bizonyítja, hogy a "Holnap Háza" már ma is példaképül szolgálhat az igényes és fenntarthatóságot szem előtt tartó házépítésben. A felhasznált innovatív építőanyagok és az észszerűen összehangolt energiatakarékossági koncepció révén a környezettudatos építés egy ilyen luxus-objektum esetén is problémamentesen megvalósítható - a kényelmet érintő kompromisszumok nélkül. A Schlüter-BEKOTEC-THERM kerámia-klímapadló ehhez energiahatékony padlófűtési rendszerként jelentős mértékben hozzájárul.

Megosztási

Endlich barfuß über warme Fliesen laufen - dank einer Fußbodenheizung von Schlüter!

Ismerkedjék meg a Schlüter®-BEKOTEC-THERM komplett rendszerével!

Schlüter®-BEKOTEC-THERM