Megosztási

Trulló

Egy különleges lakóház újjáépítése

A „trullók“ egyik legfontosabb és legismertebb szimbólumai az olaszországi Apúlia régiónak – az Alberobello városban lévő „trullókat“ az UNESCO a kulturális világörökség nyilvánította. A 17. századból származó henger alakú házakat szárazon, habarcs nélkül, kőből építették. A vastag falakkal és kis ablakokkal megépített masszív házak kiváló védelmet nyújtanak a nyári forrósággal szemben, télen pedig jól tárolják a meleget. Ezek az épületeket ezért tartják a moduláris építkezési mód és a passzív energia-házak prototípusainak, ahol minden szoba egy nagy, központi tér köré épült.

A az egyik ilyen épület helyreállítási munkálatai során egyrészről az a fontos, hogy megőrizzék a ház jellegét, másrészről pedig természetesen alkalmazkodni kell a mai igényekhez is. A Schlüter-BEKOTEC-THERM padlófűtés beépítése ideális kompromisszumot kínál. Ezért a Laruccia család úgy döntött, hogy a Polignano a Mare településen lévő „trullójukban“ a kerámia-klímapadlót építtetik be. Fontos indok volt, hogy így nincs szükség radiátorokra, tehát megőrizhető a falak eredeti kialakítása. Hála a rendszer csekély szerkezet-vastagságának ezen túlmenően megtarthatták az eredeti, jellegzetes bejárati ajtót is.

Különösen tetszett az építtetőknek az, hogy a BEKOTEC-EN lemezeket egyszerűen lehet méretre vágni – így a padlófűtést az épület különleges formája ellenére problémamentesen be lehetett szerelni. A központi helyiség és az egyes szobák egymáshoz kapcsolódása sem volt akadály. Mivel a BEKOTEC rendszer megengedi, hogy a dilatációs fugákat a burkolat fuga-mintájához igazítsák, így a természetes kőlapok egyedi kialakításában teljes szabadságot élvezhettek. Ennek köszönhetően ezt a rendkívüli épületet sikeresen fel tudták újítani anélkül, hogy annak az eredeti formáját meg kellett volna változtatni.

Megosztási

Endlich barfuß über warme Fliesen laufen - dank einer Fußbodenheizung von Schlüter!

Ismerkedjék meg a Schlüter®-BEKOTEC-THERM komplett rendszerével!

Schlüter®-BEKOTEC-THERM