Megosztási

Szent Kereszt-templom Drezda

Modern technika – elrejtve a 100 éves márványlapok alá

A fiúkórusáról világhírű drezdai Szent Kereszt-templom, melyet már a 13. századbeli írásos dokumentumokban is megemlítenek, egyik legrégebbi épületeként meghatározza az Elba-menti nagyváros, Drezda sziluettjét. A helyreállítási munkák folyamán restaurálni kellett az oltár padozatát, hogy a 2. világháború még mindig látható kárait eltüntessék.

A jó 100 éves padlóburkolat ugyan még összességében megvolt, de a részben rendkívül nagy méretű lapok (voltak közöttük 260 cm x 60 cm méretűek is) túlnyomó többsége törött volt. Ezen túlmenően számos helyen a levált darabokat egyszerű cementes esztrichhel pótolták ki a korábbi időkben. Több mint 60 évvel a háború befejezése után az evangélikus-lutheránus egyházközség építtetőként szerette volna eredeti állapotában helyreállíttatni a templomot – és egyúttal a 177 m² nagyságú, lepke formájú oltár-részt, amely színpadként szolgál a kórus fellépéseinél.  Mindezt ki kívánták egészíteni egy modern padlófűtéssel, ami egy alap temperálást hivatott szolgálni.

A hagyományos melegvizes padlófűtéshez azonban hiányzott a mintegy 90 mm szerkezetvastagság. A felújítási specialista, Jörg Winkler a „Winkler Fliesen & Naturstein" cégtől (Dippoldiswalde) viszont megtalálta a megfelelő megoldást a Schlüter-BEKOTEC-THERM kerámia-klímapadló alkalmazásával.

A rendszer alkalmazása mellett szóló számos érv meggyőzte az építtetőt, aki számára fontos volt az, hogy a múlt építészeti megoldásait megőrizzék a mában és így a kíméletes restaurálás révén vissza tudták adni az oltár méltóságát.

A restaurálás befejezése után hamar kiderült, hogy a Schlüter-BEKOTEC-THERM kerámia-klímapadlójának kiválasztása helyes döntés volt: A fenséges padlómintázat újra régi pompájában tündökölt – mindenféle zavaró hőtágulási fuga nélkül – és a téli hangversenyeken a Drezdai Filharmonikusoknak és fiúkórus tagjainak többé nem fázik a lába.

Megosztási

Endlich barfuß über warme Fliesen laufen - dank einer Fußbodenheizung von Schlüter!

Ismerkedjék meg a Schlüter®-BEKOTEC-THERM komplett rendszerével!

Schlüter®-BEKOTEC-THERM